Правителството се опитва по всякакви начини да се освободи от мониторинга на Европейската

...
Правителството се опитва по всякакви начини да се освободи от мониторинга на Европейската
Коментари Харесай

Кабинетът всячески се опитва да се освободи от евромониторинга

Правителството се опитва по всевъзможни начини да се освободи от мониторинга на Европейската комисия по линия на корупцията и проведената престъпност. Последната стъпка в тази посока е приемането на държавно разпореждане, с което на процедура се прави опит да се дублира контролният механизъм, само че той да бъде реализиран от български институции. С акта на Министерския съвет се обявява  " основаване на народен механизъм за мониторинг в региона на битката с корупцията и проведената престъпност, правосъдната промяна и върховенството на закона ". В държавните причини се твърди, че приемането на тази мярка следва и дадените от страна на Европейската комисия рекомендации.

Националният мониторингов механизъм е планувано да се реализира посредством Съвет за съгласуваност и съдействие. Институции от другите управляващи, които извършват действия или ограничения в посочените области, ще показват информация за напредъка, написа още в претекстовете за създването му. Въпросният съвет ще  " реализира активността си при съблюдаване на правилата за разделяне на управляващите и самостоятелност на правосъдната власт, както и на другите конституционно и законово открити правила и правила ".

Веднага по-късно държавното управление се застрахова, че по никакъв метод няма да се намесва в работата на правосъдната власт. " Съветът не осъществява надзор върху активността на държавните органи и членовете си и под никаква форма не може да реализира интервенция в независимостта на правосъдната власт ", написа в  формалното правителствено съобщение.

Участието в Съвета на органите, които са отвън изпълнителната власт, е на непринуден принцип и е израз на съдействие и разговор сред управляващите, твърди Министерският съвет. Той щял да има координационни и съвещателни функционалности и в него щели да вземат участие представители на най-високо равнище - зам.министър-председателят с сектор „ правораздаване “, представляващият Висш съдебен съвет, ръководителят на Върховен касационен съд, ръководителят на Върховен административен съд, основният прокурор, основният контрольор от Инспектората към Висш съдебен съвет, ръководителят на КПКОНПИ, министърът на вътрешните работи, министърът на правораздаването, министърът на финансите. Предвижда се за всяко съвещание да бъде отправяна покана за присъединяване до ръководителя на правната комисия в Народното събрание, както и до ръководителите на парламентарните групи.

Съветът ще се управлява от двама съпредседатели - заместител министър-председателя с сектор „ правораздаване “, в момента Екатерина Захариева, и представляващия Висш съдебен съвет,  който в този момент е Боян Магдалинчев. Това щяло да подсигурява равнопоставеността и независимостта на правосъдната власт. Заседанията щели да се организират на три месеца в първия понеделник на съответния месец. Съветът можел да организира и изключителни съвещания по самодейност на съпредседателите или по искане на 1/3 от неговия състав.

ТИК-ТАК

Само преди дни правосъдният министър Данаил Кирилов за следващ път заплаши, че ще хвърли оставка, в случай че до края на мандата в Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер не бъде премахнат мониторингът над България върху активността на правосъдната власт. " Аз съм безапелационен в изказването си. Моята оставка е на масата ", натърти Кирилов. На процедура остава по-малко от месец и половина до 31 октомври, когато новият състав на Еврокомисията ще встъпи в служба. Въпреки че мониторинговите отчети на Брюксел са регулярни от 2010 година, и все още страната ни не съумява да покрие условията за отпадане на Механизма за съдействие и инспекция.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР